Nieuw talent Kevin de Waal stelt zich voor..

Kevin

Hallo, Mijn naam is Kevin de Waal en ik ben 14 jaar.

Ik ben min of meer met badminton begonnen door mijn grote broer Wesley. Wesley speelde badminton bij BC Velserbroek en ik ging af en toe meekijken. Ik was toen 8 jaar. Een keertje tijdens zijn training pakte ik een shuttle, en sloeg deze shuttle met een racket tussen mijn benen door over het net. De trainer van Wesley had dat gezien en liep naar mij toe. Hij vertelde dat ik talent had en ook moest gaan badmintonnen. Zo ben ik begonnen met deze mooie sport!

In januari 2009, ik was net 10 jaar geworden, ben ik overgestapt naar BC Duinwijck. In september van dat jaar vroeg de toenmalige jeugdtrainer Rinse Donsu of ik mee wilde doen aan het Junior Master toernooi van BC Duinwijck. Ik had hier nog nooit van gehoord, en zou eigenlijk alleen maar voor de lol meedoen. En wat gebeurde? Ik stond zelfs in de finale jongensingle U-11! En dat tegen een jongen die al aan meerdere Junior Masters had meegedaan… Maar helaas, door te weinig toernooi ervaring verloor ik deze finale wedstrijd, maar ik was wel  mooi 2e geworden! Daarna ging ik meer deelnemen aan Junior Masters toernooien en vaak eindigde ik als 1e of 2e in de single. Op de Junior Master eindranglijst single U-11 was ik zelfs als eerste geëindigd! Dit gold later ook voor de Junior Master eindranglijst single U-13!

In 2010 deed ik mee aan een voorspeeldag wat georganiseerd werd door het badmintonmerk Forza en Ron Daniëls, en dat gehouden werd in Wijchen. Vanuit het hele land werden er 12 jongens en 12 meisjes voor uitgenodigd. De Hoofdprijs was een week trainingstage in Denemarken op het eiland Oro. Er zou gekeken worden welke spelers het in zich hadden om het volgens de Deense trainingsmethode het verst zouden kunnen brengen. Uit heel Nederland zouden 6 onafhankelijke trainers de beoordelingen doen, waarna er 1 jongen en 1 meisje U-11 en 1 jongen en 1 meisje U-13 uitgekozen zouden worden. Een week later werd de uitslag bekend gemaakt. In plaats van 2 jongens en 2 meisjes, waren er 3 meisjes uitgekozen en ik was de enige jongen die mee mocht naar Denemarken! De andere jongens die ook hadden meegedaan, maar niet waren uitgekozen, waren zelfs ouder en sommigen behoorden toen tot de beste jeugdspelers van Nederland en België! En dat terwijl ik ook nog één van de jongste was… Ik heb toen een week lang training gehad onder leiding van Ron Daniëls en een Deense trainer; Morten Christensen. Het was heel erg leerzaam geweest. Op YouTube staan nog diverse filmpjes over deze trainingsweek. 

Vervolgens ging ik in 2011, om mijn badmintontechniek nog meer te gaan ontwikkelen, naast de reguliere clubtraining bij BC Duinwijck, ook nog trainen bij de Badminton Academy Zuid-Holland. (De Badminton Academy van BC Duinwijck bestond toen helaas nog niet…).  Ik werd daar heel goed begeleid door o.a. Leonard van Velzen en Steve Tirtosentono. Vanuit deze Badminton Academy Zuid-Holland werd ik vervolgens voorgedragen voor het Belofte team U-13 (als opstap naar de Nationale Selectie U-15). En ik werd nog uitgekozen ook! Het Belofte team bestond uit 4 jongens en 4 meisjes. Mijn badmintoncarrière ging toen plotseling in een sneltreinvaart… Daarna werden er vanuit dit Belofte team 2 jongens geselecteerd voor de Nationale Selectie U-15, en ik was er één van!

In februari 2013 ging ik met de Nationale Selectie U-15 naar Zweden voor de 8-Nations. Dit is een internationaal jeugdtoernooi wat alleen is voor de Nationale Selecties van 8 verschillende  Europese landen. Daar heb ik goede partijen gespeeld, waaronder  singlepartijen tegen de U-15 nummers 1 en 2 van Duitsland en Belgie. Ik verloor beide partijen net aan in 2 games/sets, waarvan een game zelfs op 21-23 eindigde, en dat pas na een strijd van 46 minuten! Ik vond zelf dat ik toen heel goed gespeeld had, ik was immers pas 1E jaars U-15 en die ander jongens waren al 2E jaars U-15! Ook de toenmalige Bondstrainer U-15, Pieter van Soerland, was hier heel erg tevreden over.

In de zomer van 2013 werd ik wederom gevraagd om deel te nemen aan de Nationale Selectie U-15 voor het seizoen 2013/2014. Maar mede doordat de Badmintonbond Nederland zich meer wilde gaan richten op voornamelijk de dubbel en de mix (en mijn hart ligt toch meer bij het singlespel), heb ik mijzelf in oktober 2013 teruggetrokken uit de Nationale Selectie U-15. Ik wilde mij verder gaan ontwikkelen als een singlespeler. Deze beslissing was niet makkelijk, en ik heb hier ook heel lang over na moeten denken. Maar, na vele gesprekken met diverse Indonesische topspelers en –trainers te hebben gevoerd, en die uiteindelijk allemaal adviseerden dat ze mijn speelstijl voornamelijk bij een singlespeler vonden passen, kwam ik tot deze beslissing.

Via de badmintonclub Flying Eagles uit Amsterdam, een zeer gemoedelijke, gezellige en ook fanatieke  badmintonclub die ook voor een groot deel uit Aziatische badmintonspelers bestaat, ben ik in contact gekomen met BC Indolan uit Den Haag. Daar spelen voornamelijk heel veel voormalige Indonesische/Chinese topbadmintonspelers,  Afgelopen zomer heb ik daar veel mee mogen spelen, en ook daar werd mijn Aziatische speelstijl door hen opgemerkt! Ik ben immers voor 50% Chinees, 25% Indonesisch en 25% Nederlands. En o ja, ik ben ook nog linkshandig en dat schijnt wel speciaal te zijn in het badminton…  Bij BC Indolan heb ik ook mijn huidige privétrainer ontmoet. Vanuit BC Indolan werd ik voorgesteld aan enkele spelers van de Indonesische Ambassade badmintonclub MBI (Masyarakat Badminton Indonesia) en ook daar ben ik uitgenodigd om mee te komen spelen. Ondertussen leverde al deze activiteiten mij ook nog een andere privésponsor op, namelijk: E-Badminton.Eu/Cywco.com van Alan Wong.

Mijn doel is natuurlijk om binnen afzienbare tijd deel te nemen aan het Eredivisieteam 1 van BC Duinwijck, maar daarnaast hebben diverse (Aziatische) trainers mij verteld dat ik waarschijnlijk nog veel meer zou kunnen bereiken.  Dus, wie weet hoe mijn badmintoncarrière zich nog verder gaat ontwikkelen… Maar, Vrienden van Duinwijk, in ieder geval nu alvast mijn hartelijke dank voor al jullie steun!!

Kevin de Waal

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *